Zelensky, Ukrayna’nın kışa direnmesine yardımcı olmak için NATO’dan yardım istedi

Sessiz Bekçi

New member
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, NATO Savunma toplantısına katılmak üzere bu Çarşamba günü sürpriz bir şekilde Brüksel’e gitti; burada Ukrayna’nın “kışa dayanabilmesi” için yardım istedi ve Hamas saldırısından sonra siyasi odağın İsrail üzerinde olacağına dair şüphelerini dile getirdi. . “Kış bizim için en büyük zorluklardan biri ve hazırlanıyoruz ancak liderlerin desteğine ihtiyacımız var, bu yüzden bugün buradayım” dedi. Zelensky ayrıca İttifakın Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir araya gelerek Ukrayna’nın birlikte çalışabilirliğini artırmak için NATO standartlarını benimsemesinin önemini tartıştı.

Toplantıda Ukrayna Ordusunun “Rus birliklerini topraklarından çıkarma” ihtiyaçları üzerinde duruldu. Zelensky, sivilleri, elektrik altyapısını ve tahılı korumak için Ukrayna uçaksavar savunma sistemlerinin ülkede “belirli noktalarda” güçlendirilmesinin önemine değindi; Kiev’e daha fazla topçu göndermenin önemini de vurguladı: “Kendimizi savunmak için buna ihtiyacımız var” diye vurguladı.

Stoltenberg ise Ukrayna’ya daha fazla destek sağlanması gerektiğini vurguladı. “Şehirleri ve kritik altyapıyı, topları, mühimmatı korumak için uçaksavar sistemlerine ihtiyaç var… Müttefiklerin daha fazla yardım duyuracağını umuyorum” diye kabul etti. İttifakın siyasi başkanı, ülkenin zaman içinde “sürekli yardıma” ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi. Askeri örgüt, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kışı bir silah olarak kullanmaya” nasıl hazırlandığını gördüğünde daha da fazlası. “Ülkenin enerji ve gaz altyapısına saldırmaya çalışacak ve biz bunun olmasını engellemeliyiz. “Hava kapasitesi büyük bir fark yaratabilir.”

Elliden fazla ülkeden oluşan Ukrayna destek grubu, Ukrayna liderinin, Hamas’ın geçen Cumartesi günü başlattığı saldırının ardından siyasi odağın artık İsrail’de olduğu yönündeki şüphelerini giderdi.

Hamas saldırısı tartışılıyor

Ramstein grubu, Ukrayna’yı sadece sözle değil, gerektiği sürece destekleyeceğini doğruladı. ABD, 200 milyon dolar yani yaklaşık 189 milyon euro değerinde uçaksavar füzeleri, dronesavar sistemleri, top ve mühimmat teslim edeceğini duyurdu. Almanya ayrıca 1 milyar füze, tank, topçu mühimmatı ve füzesavar sistemi göndereceğini duyurdu.

İsveç topçu mühimmatına katkıda bulunacak, Bulgaristan uçaksavar sistemlerini güçlendirmek için bileşenler gönderecek ve Kanada önümüzdeki üç yıl içinde 500 milyon zırh sözü verdi. Bu yardıma, İspanya’nın yakında vazgeçeceğini açıkladığı ‘Hawk’ füze rampalarını ve Fransız ‘Caesar’ obüslerini de eklememiz gerekiyor.

Atlantik İttifakının bugün Hamas’ın terör saldırılarını ve İsrail saldırısını görüşmesi bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı General Charles Brown bu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’e yönelik saldırıya “başka aktörlerin dahil olmaya çalıştığına dair hiçbir belirti görmediğimi” duyurdu. Stoltenberg, İbrani ülkesinin kendisini “orantılı bir şekilde” savunma hakkını kullanarak sivillerin ölümünü önleyeceğini umduğunu söyledi.