Sunak, Zelensky’ye daha fazla askeri yardım sözü verdi

Sessiz Bekçi

New member
Ukrayna’nın Rusya’ya karşı ilan edilen karşı saldırıya hazırlandığı bir zamanda, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Pazartesi günü daha fazla cephanelik sevkiyatı konusunda anlaşmak üzere İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya geldi. Sunak, kendisini Rus işgaline karşı savunabilmesi için Kiev’e yüzlerce uzun menzilli uçaksavar füzesi ve saldırı uçağı teslim etme sözü verdi. Sunak yaptığı açıklamada, “Bu, ne seçilmiş ne de kışkırtılmış korkunç bir saldırı savaşına karşı direnişte çok önemli bir andır.” “Onları hayal kırıklığına uğratmamalıyız” diye ekledi.

Zelenski’nin İngiltere ile sürpriz görüşmesi bu Perşembe sabahı erken saatlerde gerçekleşti. Ukrayna cumhurbaşkanı yeni askeri yardım taahhütleri almak için Avrupa’yı gezdi. Tıpkı Ocak ayında olduğu gibi. Zelensky hafta sonu İtalya, Almanya ve Fransa’yı ziyaret etti. Bu görüşmeler, Ukrayna cumhurbaşkanının sanal olarak hitap edeceği İzlanda’daki Avrupa Konseyi liderleri toplantısının ve Japonya’daki G7 zirvesinin arifesinde gerçekleşti.

Fransız uzlaşması

Londra ziyareti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Pazar gecesi Ukraynalı meslektaşına daha fazla askeri yardım sözü verdiği Paris ziyaretinin ardından geldi. Elysee Sarayı’ndaki bir çalışma yemeği sırasında Macron, Kiev’in Rus ordusuna karşı saldırıya geçmesine yardım etmek için daha fazla Ukraynalı asker eğitme ve Kiev’e düzinelerce zırhlı araç ve hafif tank teslim etme sözü verdi.

Macron, “tek başına ve Avrupa Birliği, NATO, Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlarla uluslararası işbirliği yoluyla Ukrayna’ya gerektiği sürece siyasi, mali, insani ve askeri destek” sağlamaya istekliydi. Paris ve Kiev ortak bir bildiride, “Önümüzdeki haftalarda Fransa, birkaç (Ukrayna) taburu oluşturacak ve düzinelerce zırhlı araç ve AMX-10RC de dahil olmak üzere hafif tanklarla donatacak.”

Fransa ayrıca Ukrayna’nın hava savunma yeteneklerini desteklemeye ve Ukrayna askerlerini eğitmeye devam edecek. Fransız basınına göre, Fransız ülkesi 2023 yılına kadar Fransa’da 2 bin Ukrayna askerini ve bu amaçla 200’den fazla asker konuşlandırdığı Polonya’da 4 bin Ukrayna askerini eğitmeyi hedef olarak belirledi.

Paris ve Kiev bir kez daha Rusya’nın askeri güçlerinin tamamını Ukrayna topraklarından “tanınmış uluslararası sınırlarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak” çekmesini talep etti. Ayrıca, “Rus ordusunun sorumsuzca ele geçirmesinin ve askerileştirmesinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu” düşünerek Moskova’nın Zaporizhia nükleer santralinden çekilmesini talep ettiler.