'Süper Salı'da Biden'ı silip süpüren Samoalı bilinmeyen aday Jason Palmer

Sessiz Bekçi

New member
Pasifik Okyanusu'nun güneyinde yer alan ve Lihtenştayn'a benzer yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alana sahip olan Amerikan Samoası, tam bir kartpostal niteliğinde. Volkanik adalar, tropik ormanlar, beyaz kumlu plajlar, mercan resifleri… Ancak Joe Biden'ın, partisinin ön seçim yaptığı tüm noktaları (16 Eyalet) kazandığı 'Süper Salı' sonrasında bu cenneti keşfetme arzusu yok. Amerika Birleşik Devletleri ile bağlantılı bu bölge hariç, Jason Palmer orada başkana galip geldi ve üstelik ekonomisini turizm ve ulaştırma sektörüyle ayakta tutan bu köşeye hiç ayak basmadan, ton balığı.

Samo-Amerikalılar, Baltimore'da yaşayan ve bu bölgede yaşayanların çıkarlarını internet aracılığıyla savunan Palmer'ı hiçbir zaman şahsen görmediler. Samoa toplantılarında Biden'ı bir avuç oy farkla mağlup ettikten sonra, “Uzaktan kampanya yürütüyorum, Zoom üzerinden halka açık toplantılar düzenliyorum, insanlarla konuşuyorum, endişelerini ve onlar için önemli olan şeyleri dinliyorum” diye açıklıyor. Beyaz Saray'ın şu anki kiracısının aldığı 40 oyla kıyaslandığında 51 oy aldı. O kadar tanınmamış bir adaydı ki kazanacağını kendisi bile hayal edemiyordu. “Kazandığımı öğrendim çünkü onun adaylığındaki arkadaşlarım ve personel bana mesaj atarken telefonum patlamaya başladı.”

Palmer 52 yaşında ve kampanyasını desteklemek için cebinden 500.000 dolardan fazla para çıkardığı için hatırı sayılır bir finansal ödeme gücüne sahip. Yatırımın kendisine sağlayacağı getiriyi bilmeden önce, “Öldüğünüzde parayı yanınızda götüremezsiniz, ancak buradayken dünyayı değiştirebilirsiniz” diye düşündü. Samoa'da, 'bilinmeyen' aday ve Biden'ın eşit olarak (üç ve üç) paylaştığı altı delege söz konusuydu ve her ne kadar bu, başkanı Demokrat adaylığı yolunda yolundan saptıracak bir sayı olmasa da, öyle de oldu. Ön seçimlerin yapıldığı 16 eyalette galip geldikten sonra 'Süper Salı'da en az bir mutlak zafere gölge düşürdü.

“21. yüzyılın” başvuranı

Palmer, Amerikan Samoası'nı ziyaret etmeden, genellikle kıyılarına gelen yolcu gemilerinden birine bile binmeden, başarılı kampanyasını ABD'nin Beyaz Saray'da “Joe Biden'dan daha 21. yüzyılda olan birine” ihtiyaç duyduğu gerçeğine dayandırdı: kendisini neredeyse otuz yıldır ayıran ve ancak 55.000 nüfuslu bu bölgenin, “uzun zaman önce” kendi çıkarlarını “savunan” bir başkanı hak ettiği yer. Ve Samo-Amerikalıları, onları yalnızca internetten tanımasına rağmen geleceğin insanı olduğuna ikna etmek için, adaylığı lehine ev yapımı posterlerle birlikte gençlerin fotoğraflarını kullandı. Özgeçmişine göre bugüne kadar teknoloji ve eğitim gibi sektörlerde şirketlerde ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarda çalışmış olduğundan siyaset tecrübesi sıfırdı.

Jason Palmer ağlarında poz veriyor.

@educationpalmer

İş adamının zaferi bir sürpriz oldu (başkanın durumunda acı) ama Yeni Zelanda'ya ABD'den çok daha yakın olan Amerikan Samoa'nın Demokratların ön seçimlerinde manşetlere çıkması ilk kez değil. Daha öncekilerde yani 2020'de milyarder Michael Bloomberg'in Biden'a galip geldiği tek bölge burası olmuştu. Bu 'onur' artık Palmer'a düştü.