Papua Yeni Gine'de çığ nedeniyle oluşan toprak 1000'den fazla evi kapladı, 300'ü de kayıp

Sessiz Bekçi

New member
25 Mayıs 2024 Cumartesi, 15:04.

| 17:59'da güncellendi.

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Giriş yapmak

• Bağlantıyı kopyala

• Naber

• Facebook

• X

• LinkedIn

• Telgraf

Batı Pasifik'te Avustralya'nın kuzeyinde bulunan bir bölge olan Papua Yeni Gine'nin yeryüzündeki cennet olduğu söyleniyor. Şelaleler, yeşil vadiler, volkanlar, mercan resifleri… Ama cumadan cumartesiye erken saatlerde ortalık cehenneme dönüyordu. Bir dağ çöktü ve Mulitaka bölgesindeki kuzeydeki altı kasabanın büyük bir kısmı çöktü. “Bu olay sabahın erken saatlerinde, insanlar uyurken meydana geldi. Porgera'daki bir iş grubunun başkanı Elizabeth Laruma, “Bütün kasaba ortadan kayboldu” dedi. Heyelan binden fazla evi yerle bir etti. Şu anda 300 kayıp var. Yetkililer önümüzdeki saatlerde kurban sayısının artmasından korkuyor.

Mekana ulaşımın zorluğu nedeniyle çok az veri bulunmaktadır. Yerel 'Post Courier' gazetesi, “en az 300 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çığın ardından” kurtarma çalışmaları için Hükümetten yardım isteyen milletvekili Aimos Aken ile temasa geçti. Bu doğal afet tüm ülkeyi, özellikle de başkent Port Moresby'nin yaklaşık 600 kilometre kuzeybatısındaki Enga eyaletini sarstı. Aimos Aken'e göre yerle bir edilen ev sayısı 1.200 civarında.

Avustralya devlet yayın kuruluşu ABC'ye göre şimdilik neredeyse hiç ceset kurtarılmadı. Köylerde çığ nedeniyle yerinden çıkan tüm malzemeleri taşıyacak makine yok. STK Care Australia, erişim yollarının kapalı olduğunu ve “bunları temizlemenin oldukça zaman alacağını” garanti ediyor. Bu, yardım görevlerini geciktirecek. Enga Valisi Sandis Tsaka, Polis, Ordu, uluslararası STK'lar ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından kurtarma ekiplerinin “benzeri görülmemiş bir doğal afetin” harap ettiği bu bölgeye doğru ilerlediğini belirtti.

Yerel yetkililer, “Bölge yoğun nüfusa sahip olmasa da, ölü sayısının orantısız derecede yüksek olması endişemizi taşıyor.” Yıkılan yerleşim yerlerinin bazı sakinleri ABC'de bu dağlık bölgede yeni toprak kaymalarından korktuklarını dile getirdi. Felaket alanında çekilen ve Amerikan NBC kanalı tarafından yayınlanan görüntülerde, yakındaki tepeden kopan geniş bir kaya ve toprak alanı görülüyor. Komşuların da hayatta kalanları bulmak için eşyalarını taşıdıkları ve toprağı kazdıkları görülüyor.

Etkilenen bölgede genellikle yoğun yağmurlar ve su baskınları yaşanır. Doğal kaynaklar açısından zengin ancak dokuz milyon nüfusunun büyük bir kısmının yoksul olduğu Papua Yeni Gine'de heyelanlar yaygın olarak görülüyor. 1975 yılında Avustralya'dan bağımsızlığını kazanan ülke, her biri kendi dilini konuşan yaklaşık 700 kabilenin kaynaştığı bir potadır. Geleneklerini ve yaşam tarzlarını koruyorlar. Ve bazı durumlarda popülasyonları erişilmesi zor bölgelerde bulunur ve bir heyelan meydana geldiğinde hemen izole edilirler.

'National Geographic' tarafından hazırlanan bir rapora göre, pek çok turist ve meraklı insan, “sizi kollarını açarak karşılayan” kabileler tarafından korunan insanlık geçmişiyle, eski geleneklerle karşılaşmak amacıyla Papua'ya seyahat ediyor. 50'den fazla cennet kuşu türünün bulunduğu yerde, birkaç saat öncesine kadar bugün gömülü olan evlerde huzur içinde uyuyan insanların cesetleri ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

Uluslararası yardım

Bu bölgedeki sağlık merkezi çalışanı John Basi, “Hasar felaket boyutlarında” diye tekrarladı. “Bu krizi yönetmek için Hükümetin ve madencilik şirketinin acil müdahalesine ihtiyacımız var” diye sordu. Çığ aynı zamanda yakındaki bir altın madenindeki çalışmaların da durdurulmasına neden oldu.

Avustralya ve Yeni Zelanda derhal kurtarma çalışmalarında işbirliği teklifinde bulundu. Amerika Birleşik Devletleri de aynısını yaptı. Başkanı Joe Biden insani yardım gönderildiğini duyurdu. “Jill (eşi) ve ben, Papua Yeni Gine'deki toprak kaymasının yol açtığı can kaybı ve yıkımdan dolayı çok üzgünüz. “Dualarımız bu trajediden etkilenen ailelerle ve vatandaşlarına yardım etmek için kendilerini tehlikeye atan kurtarma ekiplerinin tüm üyeleriyle” dedi.

Beyaz Saray, bu Pasifik ülkesinin Hükümeti ile “yakın” temas halinde olduğunu doğruladı. Biden ayrıca yönetiminin Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Japonya ile koordinasyon içinde hareket ederek “ortağımıza ve dostumuza bugün ve her zaman” yardım edeceğinin garantisini verdi. Biden, bu acil destekle, bir ay önce Pensilvanya Savaş Anıtı'nın yanındaki olay sırasında zarar gören Papua Yeni Gine'deki imajını iyileştiriyor.

Başkan orada, 2. Dünya Savaşı sırasında Pasifik'te vurularak öldürülen amcası 2. Teğmen Ambrose J. Finnegan Jr'ı hatırladı. «Cesedi asla bulamadılar. Demokrat politikacı Papua'dan bahsederken “Yeni Gine'nin o bölgesinde çok sayıda gerçek yamyam vardı” diyerek şaşırdı. Bu ülkenin Başbakanı James Marape, Biden'ı “amcasının orada yerli halk tarafından yutulduğunu ima ederek” halkını küçümsemekle suçladı. Papua, Çin'in dokunaçlarını yaymaya çalıştığı Okyanusya'nın bu bölgesinde ABD'nin önemli bir müttefiki.

Yorum

Hata bildir