Papa, soğuk nedeniyle Roma’da ilk kez Via Crucis’i geçemedi

Sessiz Bekçi

New member
Vatikan, geçen hafta bronşit nedeniyle hastaneye kaldırılan Papa Francis’in, İtalya’nın başkentindeki düşük sıcaklıklar nedeniyle Cuma gecesi Roma’daki Kolezyum’daki Haç İstasyonlarındaki varlığını iptal ettiğini söyledi. Yılın bu dönemi için olağandışı bir soğuk dalgası, geceleri 10°C’yi geçmeyen sıcaklıklarda Roma başkentini birkaç günlüğüne vurdu.

Belirli bir iklimde düzenlenen geçit törenine, sağlık durumu geçen hafta dünya çapında büyük endişelere yol açan yaşlı Arjantinli papaz olmadan 20.000’den fazla kişi katıldı. Via Crucis gece olduğu ve dışarıda geçtiği için papazın korunmasına karar verildi. 86 yaşındaki Arjantinli Cizvit, bunun yerine saatler önce San Pedro Bazilikası’nda kutlanan ayine başkanlık etti.

Via Crucis’in en dokunaklı ve simgesel anları arasında, onuncu istasyonda savaşın acısını, bir kardeşin kaybını ve iki kardeşin ayrılığını anlatan biri Ukraynalı, diğeri Rusya’lı iki gencin barış talebi oldu. aile

«Ben genç bir Rus’um. Bunu söylemek beni neredeyse suçlu hissettiriyor ama aynı zamanda nedenini anlamıyorum ve kendimi iki kat kötü hissediyorum. Mutluluktan ve gelecek hayallerinden sıyrıldı” diye itiraf etti. «Savaş hayatımızın haçı oldu. Savaş ümidi öldürür (…) Çarmıha gerilmiş kollarını açan İsa’nın adıyla, halkıma uzan!” diye haykırdı. Ukrayna’nın Holy See büyükelçisi Andrii Yurash, Papa’nın savaş halindeki bir Rus ve bir Ukraynalı ülkeyi bu tanıklıkları birlikte okumaya davet etme kararını alenen eleştirdi.

İncil kayıtlarına göre Francis, 2013’te seçilmesinden bu yana, İsa’nın ölümünü anan Kutsal Haftanın en önemli anlarından biri olan Roma’daki Via Crucis’e katıldı. 1964’ten beri Roma amfitiyatrosunda düzenlenen ve bu olay için özel olarak aydınlatılan Via Crucis, koronavirüs pandemisi nedeniyle sadece 2020 ve 2021’de burada kutlanmaya son verildi.

Papa’nın sağlık sorunları

Sağlık sorunları olan ve diz ağrısı nedeniyle tekerlekli sandalye kullanan Jorge Mario Bergoglio’nun geçen hafta bulaşıcı bronşit nedeniyle Roma’da üç gün hastanede kalması, olası istifasına ilişkin spekülasyonları alevlendirmişti. Cumartesi günü hastaneden taburcu edildiğinden beri, Vatikan’da Palm Pazar ayini ve Çarşamba günü haftalık genel izleyici kitlesi de dahil olmak üzere birçok halka açık törene katıldı. Perşembe günü, marjinalize edilmiş insanların ayaklarını yıkamanın geleneksel ayinini uygulamak için bir Roma hapishanesinde tutuklu bulunan 12 gencin ayaklarını yıkadı.

Bu Pazar, Aziz Petrus Meydanı’ndaki Paskalya ayinine başkanlık etmeli ve dünyanın sorunlarına ilişkin geleneksel mesajı okumanın yanı sıra geleneksel kutsama “Urbi et Orbi”yi (şehre ve dünyaya) vermelidir.