Kolombiya ormanında kurtarılan çocuklardan biri: “Annem öldü”

Sessiz Bekçi

New member
“Annem öldü.” Bunlar, Kolombiya ormanlarında 39 gün geçirdikten sonra kurtarılan dört çocuktan birinin, arama ekibinin bir üyesi olan Nicolás Ordóñez Gómes’e söylediği ilk sözlerdi. Küçük kız Lesly, “Açım”dan başka bir şey söyleyemedi.

Puerto Sábalo’nun Muinane yerli topluluğunun çocukları, anneleri Magdalena Mucutuy Valencia ile ormana düşen bir uçakta seyahat ediyorlardı. Kazada anne hayatını kaybederken, 13, 9, 4 yaşlarındaki dört çocuk ve ormanda bir yaşına giren bir bebek, kurtarılana kadar 39 gün tek başlarına hayatta kalmayı başardı.

Kolombiya’nın kamu televizyonu, pazar günü kurtarmanın cep telefonuyla çekilmiş görüntülerini yayınlanmamış olarak yayınladı. Onlarda, kurtarıcılarından birinin kollarındaki en küçüğü olan çok zayıf ve zayıf küçükleri görebilirsiniz. Yerli muhafızların üyeleri olan kurtarıcılar şarkı söyler, tütün (yerliler arasında kutsal bir bitki) içer ve onları buldukları için sevinçle şükrederler.

Reşit olmayanların babası Ranoque, Bogotá hastanesine vardığında.

afp

“(Lesly)’nin açıklığa kavuşturduğu tek şey, annesinin dört gündür hayatta olduğu. Ölmeden önce onlara, belki de ‘git buradan, babanın kim olduğunu göreceksin, baba sevgisinin nasıl bir şey olduğunu kim bilebilir’ diyor. (Ben ) Onları sana gösterdim” diyen çocukların babası Manuel Miller Ranoque, çocuklarının kendisine aktarıldığına dair ifadesinde basına bilgi verdi. Olay, Bogota’daki Huitoto topluluğundan reşit olmayanların tedavi edildiği askeri hastanenin yanında gerçekleşti.

Ranoque, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri gerillasının Carolina Ramírez Cephesi’nin kendisini ölümle tehdit ettiğini kınadı. “Beni öldürmek için arıyor. Tehditlerim var çünkü onlar için hedefim. Bu utanmaz insanların çocuklarımla üzerimde baskı kurmaya başlayabileceklerini biliyorum ve buna asla izin vermem” diye açıkladı Ranoque.

Alakalı haberler

Uitoto Los Monos topluluğunun valisi olarak da görev yapan adam, bu grubun sözde üyelerinin kendisini açıkça tehdit ettiğine dair güvence verdi ve bunu kanıtlayan ses kayıtlarına sahip olduğunu iddia etti. Bu nedenle kazadan bir ay önce cemaatinden kaçtı. “Onların ekonomik çıkarları var ve söylediklerini kabul etmediğiniz sürece onlara düşmansınız. Beni doğrudan burada arayacaklarını, doğrudan buraya bir kişi göndereceklerini “diye anlattı.

Ranoque ayrıca kendisi ve çocukları için “makul konut” istedi. «Çalışmayı çocuklarıma garanti etmem gerekiyor. Canımın ve çocuklarımın güvenliğine ihtiyacım var” dedi. Öte yandan Ranoque, yetkililerin Bogota’daki Merkez Askeri Hastanesi’ni kameralarla ziyaret etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, basından çocukların bir daha görüntülerini yayınlamamasını istedi. Cumartesi günü, Başkan Gustavo Petro ve çok sayıda subay, çocukları hastanede ziyaret ederek görüntüleri yayınladı.

AIDS

Ayrıca Ranoque, ormanda arama yaptığı süre boyunca yardım alamadığından ve işbirliği yapan birçok kişi, yetkililerin kendisine büyük bir meblağ verdiğini düşündükleri için şimdi ondan para istediğinden yakınıyor.

“Başkan, yerli halk olarak ilkelerimize saygı gösterin. Umarım aramada olan tüm yoldaşlara tazminat ödersiniz. Gerçek şu ki, meslektaşlarıma kırmızı şarap verecek tek bir kaynağım bile yok” dedi.