İtalya, Open Arms gemisini 20 gün süreyle hareketsiz bıraktı

Sessiz Bekçi

New member
İspanyol STK Open Arms'ın gemisi Cumartesi gecesinden bu yana İtalya'nın güneyindeki Calabria bölgesindeki Crotone limanında hareketsiz bırakıldı. Orta Akdeniz'de uluslararası sularda kurtardığı 57 göçmenin karaya çıkarılmasının ardından Polis, Sahil Güvenlik ve İtalyan Maliye Güvenliği'nden çok sayıda ajan, gemiye binerek geminin en az 20 gün hareketsiz kalacağını duyurdu. 10.000 avroya kadar para cezasıyla cezalandırılabilecek.

Zanlılar, içinde 45 göçmen bulunan bir teknenin kurtarılması sırasında Libya Sahil Güvenlik devriye botuna engel olmak ve İtalyan Denizcilik Yardım Koordinasyon Merkezi'nin talimatlarını göz ardı etmekle suçlanıyor. Her halükarda 45 göçmen, Libya birlikleri tarafından yakalandı ve onları, Birleşmiş Milletler'in defalarca kınadığı gibi yabancıların genellikle her türlü insan hakkı ihlalinin işlendiği merkezlerde alıkonulduğu Kuzey Afrika ülkesine götürdü.

Open Arms'ın direktörü Óscar Camps, geçmişte benzer önlemlerin uygulandığı gemiye uygulanan idari ambargoyu “tamamen haksız” olarak değerlendirdi. “Uluslararası sularda gerçekleştirilen 3 kurtarma işlemi İtalyan yetkililer tarafından koordine edildi ve İtalyan Denizcilik Yardım Koordinasyon Merkezi'nden alınan tüm talimatlara uyuldu” dedi. Camps'in görüşüne göre, “denizde hukukun üstünlüğü askıya alınmış durumda ve insani yardım gemileri açık bir yasal referans olmadan çalışıyor, bu da savunmasız bir durumda denizi geçmeye çalışanların haklarını ve güvenliğini garanti etmeyi imkansız hale getiriyor.” » .

'Davranış kuralları'nın uygulanması

Giorgia Meloni liderliğindeki muhafazakar İtalyan hükümetinin bu konuyla ilgili onayladığı son karar, İspanyol insani yardım gemisine uygulandı. Geçen yıl yürürlüğe giren bu tartışmalı 'davranış kuralları', uzmanlar tarafından reddedilen, Sicilya Kanalı'ndaki STK teknelerinin varlığının, göçmenleri Kuzey Afrika kıyılarından Afrika'ya yelken açmaya teşvik edeceği varsayımına dayanıyor. Avrupa. Kararnamede, 50 bin avroya varan para cezaları ve gemilere el konulmasının yanı sıra, insani yardım kuruluşlarının, kurtarma operasyonu sonrasında göçmenleri derhal karaya çıkarması da öngörülüyor, bu da art arda birden fazla operasyonun gerçekleştirilmesine engel oluyor.

İtalyan yetkililer ilk başta Open Arms gemisinin Adriyatik Denizi'nin güneyindeki Brindisi'ye gitmesi gerektiğini belirttiler ancak dalgaların dört metreye kadar ulaştığı kötü deniz koşulları nedeniyle sonunda 57 göçmeni karaya çıkarma konusunda anlaştılar. daha yakın bir liman olan Crotone'da gözaltına alındı.