Hamas ve İsrail arasında topyekün savaş: Kedem trajedisi: Bir çift ve üç çocukları yaşadıkları kibutzun sığınağında idam edildi

Sessiz Bekçi

New member
Tamar, Johnny olarak bilinen Yonathan, Shahar, Arbel ve Ömer Kedem İsrail’de yaşayan Yahudi bir aileydi. Bu cumartesi, yaşadıkları kibutzdaki evlerinin sığınağındayken Hamas tarafından öldürüldükleri iddia edildi. Trajedi sırasında annesinin yanında bulunan ve kendisi de idam edilen bu çiftin çocukları reşit değildi: ikiz kızlar altı, oğlanlar ise dört yaşındaydı.

«Cumartesi günü saat 6.40’ta paylaştığımız sohbette bize bir mesaj gönderdi. Kendisinin ve ailesinin iyi olduğunu ve bizden de haber alması gerektiğini söyledi. Ve bize bir daha cevap vermedi.” Konuşmacı Eva, Uruguaylı ve İsrail’de yaşıyor. Tamar’la üniversitede ona belediyecilik, siyaset ve hükümet hakkında ders verirken tanıştı ve o zamandan beri iyi bir dostluk sürdürdüler: «Etkileyici bir kadındı. Kırık bir sesle onu “Dağları hareket ettirebilirim” diye tanımlıyor.

Eva, ‘ABC’ gazetesine verdiği röportajda, eski öğretmeniyle birlikte kurduğu WhatsApp grubunun üyelerinin Tamar hakkında hiçbir şey bilmeyince nasıl endişelenmeye başladıklarını anlatıyor. En kötü haberi alana kadar yorulmadan birbirlerini sorgulamaya başladılar: “Dün öğleden sonra bize öldürüldüklerini söylediler.”

Uluslararası medyaya göre Johnny ve Tamar, İsrail’in güneyinde yaklaşık 400 kişinin yaşadığı bir tarım köyü olan Nir Oz kibbutz’da yaşıyorlardı. Kedem’in kendi internet sitesinde yer alan bilgiye göre burada operasyon müdürü ve buğday üreticisi olarak görev yaparken, kendisi 15 yıldır Kent Konseyi’nde “kültür, eğitim ve sanat” alanlarında çalışıyordu.

Kendi web sitesinde kendisinin de belirttiği gibi, göçmen büyükanne ve büyükbabanın torunu ve bağımsız ebeveynlerin kızı olan Tamar, Kudüs’te büyüdü. Ayrıca Ordu’da görev yaptı. Onun “kamu yararına yönelik öncü ve tavizsiz eylemi” seleflerinden miras kalmıştı. Eva bu gazeteye “O eğitim vermek isteyen bir kadındı, dünyanın en iyisini yapmak istiyordu” dedi. «Üç yıl boyunca bizimle birlikteydi ve 20 yaşımızın üzerinde olmamıza rağmen hepimizi hayatta büyüttü. Sahip olduğumuz her şeyde ona seslendik, bize sarıldı, bizimle ilgilendi. “O çok özel bir insandı” diye hatırlıyor.

Bağımsız politika

Tamar Kedem bir topluluk liderinin yanı sıra kadın hakları savaşçısıydı. Aynı şekilde kendisinin ve ailesinin yayınlarını paylaştığı Facebook profiline göre İçişleri Bakanlığı Bölgesel İşbirliği Dairesi Başkanlığı’nda danışman olarak çalıştı. Aynı zamanda yerel siyaset konusunda da gençlerin bu alanda eğitim almasına yardımcı olarak ya da bu konuda çalışmalar yaparak deneyim kazandı. Aynı şekilde yüz sanatçıyı bir araya getiren bir grup olan ‘The Guild’i veya ‘Lev HaNegev’ diyalog okulunu kurdu.

“Hepimizin yılı güzel geçsin” ya da “Umut bulaşıcıdır. Ailesi veya arkadaşlarıyla birlikte olduğu anların fotoğraflarının yanı sıra sosyal ağlarında yayınladığı son mesajlardan bazıları “Güzel şeylerle dolu, mutlu bir bayram geçirmeniz” oldu.

Tamar, kendini adamış bir anne ve öğretmen olmasının yanı sıra siyasete de katıldı. Eski öğrencisi bu haber odasına “Kendisi kendi bölgesindeki belediye seçimlerinde adaydı” dedi. “Kendimi bu işe adadım: Her yere gittim, insanlara bölgeyi nasıl daha iyi hale getirebileceğimi sordum (…) Hala bunun hakkında geçmiş zaman kipiyle konuşmaya inanamıyorum.”

Eva, Kedem ailesinin annesinin herhangi bir partiyi desteklemediğini, bağımsız olduğunu söylüyor. Kendi web sitesinde adaylığını dayandırdığı altı noktayı işaretlemişti: sakinlerin politika oluşturma sürecine aktif olarak katılması; her komşuya ulaşma çabası; güven oluşturmak için şeffaflık; kamu yararı için mücadele ve liderlik ve çalışma yöntemlerinin değişimi.

“Yüzlerini asla unutmayacağız”

Bu ailenin tüm bireylerine yönelik saldırı sosyal ağlara da sıçradı ve olaylar kınandı. İsrail eski başbakanı Natali Bennett, Twitter profilinde “Bütün bir aile soğukkanlılıkla öldürüldü” diye yakındı. Mesaja eşlik eden fotoğrafa atıfta bulunarak, “Mutlu yüzlerine, aşklarına bakın” diye devam ediyor. “Filistinli teröristlerin elinde öldüler. “Sırf Yahudi olduğumuz için” diye bitirdi sözlerini.

“Bütün bir aile gitti. Sol görüşlü siyasetçi Stav Shaffir, X sosyal ağındaki profilinde “Bunun durması gerekiyor” dedi. “Yüzlerini hiçbir zaman unutmayacağız” Kedem ailesi, her iki tarafta da savaşın yok ettiği binden fazla hayattan beşiyle yüzleşiyor.