Eski mezhepçilik Belfast’ın barışını küsüyor

Sessiz Bekçi

New member
20. yüzyılın sonlarında siyasi şiddetle ünlenen Kuzey İrlanda, Hayırlı Cuma Anlaşması’nın 25. yıldönümünü kutluyor. Medya, analizler ve röportajlar yayınlıyor, daha önce anlaşmazlık içinde olan topluluklar arasındaki kardeşçe olaylar hakkında haberler yapıyor. John Hume ve eşi Patricia’nın hayatlarına dayanan bir müzikal ve IRA lideri Gerry Adams’ın oynadığı bir oyun yayınlandı.

Başkent Belfast son yıllarda değişti. Malone’da, komşular seksenlerde yeni yerel demografiden bahsetti. Katolik profesyoneller ve işadamları, sanayi beyleri veya Protestan müesses nizam memurları tarafından inşa edilen Viktorya dönemi malikaneleriyle şehrin güzel güney mahallesinde evler satın alıyorlardı.

Şimdi, kaldırımları boyunca Afrikalı göçmenlerin veya Orta Doğu’nun parçalanmış ülkelerinden kuzey olmadan yürüdüğü başka bir Avrupa şehri. Barış sürecinin önde gelen destekçilerinden John Hume’un gazetecilerin sözlerini aktardığı otel, şimdi Hükümet tarafından mültecileri barındırmak için kullanılıyor.

Şehir merkezine doğru yürüdüğünüzde Europa otele varacaksınız. Beyrut’taki Amiral’in yanında, dünyanın en çok bombalananlarından biri olma ününe sahipti. Binaya, müşterilerin tanımlandığı bir dış kabinden girildi. Bazı pencereler kontrplakla kaplandı. İki helikopter gece gündüz çatısında devriye gezdi.

Martin Mullholland Europa’da 1983’te çalışmaya başladı ve barış sürecinde oynadığı “önemli rolü” hatırlıyor: “Politikacılar bu otelin odalarında buluşurlardı ve ilerleme kaydettiklerini, bir şeyler olduğunu biliyorduk.” Amerikalı arabulucu George Mitchell ile arkadaş oldu. Resepsiyonda Bill Clinton’la bir fotoğrafınız var.

Mevcut durum hakkında ne düşünüyorsunuz? “Orası farklı bir yer” diyor. “Hükümet içinde zorluklarımız var. Bu yıllarda sadece %40 oranında işe yaradığını ve geri kalanının askıya alındığını duydum. Bu engeller var ama bildiğim şey şu ki çoğu insan ilerleme görmek istiyor. Sadece küçük bir azınlık çatışma istiyor.

u2 konseri

1985’te Margaret Thatcher, Dublin’deki meslektaşı Garret FitzGerald ile bir İngiliz-İrlanda Anlaşması imzalayarak barışı destekledi. Bir siyasi ve güvenlik koordinasyonu tasarladı, ancak işe yaramadı ve eyaletteki İngiliz yanlısı sendikacılar, güney hükümetinin iç işlerine karışması karşısında öfkelendiler.

10 Nisan 1998’de belgenin imzalanması sırasında İngiltere Başbakanı Tony Blair (sağda), ABD Senatörü George Mitchell (ortada) ve İrlanda Başbakanı Bertie Ahern

AFP

Görkemli Belediye Binasının kubbesini destekler gibi görünen sütunlara, 1998 yılına kadar süren bir kampanyanın sloganı olan ‘Ulster Hayır Diyor’ adlı bir pankart astılar. Lord Mayor ve meclis üyelerinin toplamı bir azınlık verir. Paul, bir güvenlik şirketinin üniforması içinde, halka açık olan binanın kapısında görev başındadır. Anlaşmanın ertesi günü, şarkıcıları Bono’nun günün kahramanları olarak sendikacı David Trimble ve milliyetçi John Hume’un elini kaldırdığı U2 konseri üzerinde çalıştığını söylüyor.

Bu konser aslında daha sonra gerçekleşti, ancak etkisi devam ediyor, Paul’e göre: “Turist sayısına göre nasıl daha iyi hale geldiğini görebilirsiniz. Umarım problemler geçmiştir. Politikacılar bir araya gelip genç nesilleri düşünmeli ama insanlar için çalışmak yerine kendileri için çalışıyorlar.”

1981'de İngiliz Ordusu tarafından atılan plastik mermiyle öldürülen 14 yaşındaki Julie Livingstone'un anısına Belfast'ta duvar resmi

1981’de İngiliz Ordusu tarafından atılan plastik mermiyle öldürülen 14 yaşındaki Julie Livingstone’un anısına Belfast’ta duvar resmi

AFP

Turizm zaten önemli bir gelir kaynağı. Belfast, Birleşik Krallık’taki en güzel bölgesel başkentlerden biridir. ‘Titanic’ okyanus gemisinin inşa edildiği liman bölgesinde, ‘Game of Thrones’ dizisi gibi dünyaca ünlü filmlerin çekildiği bir stüdyo da dahil olmak üzere, kültürel cazibe ve eğlence bölgesi gelişmiştir.

Uluslararası öğrencileri çeken iki iyi üniversiteye sahiptir. Bu yüzyılın başında büyük şirketlerin müşterilerine hizmet veren bir telefon merkezi haline geldiyse, Belfast şimdi siber güvenlik konusunda uzmanlaşmış önde gelen bir şirketler kümesine sahip.

İspanyol nakliye şirketi Navantia, Kraliyet Donanması için lojistik gemiler inşa edecek ve Puerto Real tersaneleriyle işbirliği içinde Belfast tersanelerini yeniden faaliyete geçirecek. Bu hafta ABD Başkanı Joe Biden yeni yatırımları açıklayacak. Ancak bölge, Birleşik Krallık’taki en fakir bölgelerden bazılarına sahiptir.

Göreceli barışın mezhepçiliği kökten azaltmamasının hayal kırıklığı gazetelerde dile getiriliyor. Beşik ve eğitimden dolayıdır. Okulların çoğu Devlet tarafından sübvanse edilmektedir, ancak yönetişimleri onları yaratan Protestan ve Katolik kiliselerinden etkilenmektedir. Sadece %10’u entegre edilmiştir.

Belfast’ın modern çağdaki ilk tek inançsız okulu olan Lagan College 1981’de kuruldu. Resmi tatil zamanı ve orada kimse yok. Ama nehir kıyısında çocukları ve büyükannesiyle birlikte bir anne yürüyor. Yaklaşık 35 yaşında ve orta sınıf, “ülkenin iyiliği için birlikte çalışmak yerine her iki tarafta da taraftarlar olduğu için yapılacak çok şey olduğuna” inanıyor.

Birleştirilmiş okulların karma evlilikler (farklı dinden eşler arasında) için iyi olduğuna inanıyor, “ama çocuklar mutluysa ve iyi bir eğitim alıyorsa başkalarını zorlayamazsınız” diyor. “Bir Protestan okulunda eğitim aldım, ancak bir toplum ilişkileri projesiyle ve Katolik arkadaşlarım var.”

Kara koyun

Nehir boyunca ilerleyerek, onu gizleyen ve koruyan bitki örtüsü ve metal çitlerle çevrili bir Katolik mahallesi olan Short Strand’a geliyorsunuz. Yerleşim bölgesinin kuzeyinde, geçmişte Protestan komşularla mermi alışverişini önlemek için daha fazla çitle çevrili beton duvarlardan oluşan bir labirent yükseliyor.

Barış duvarları olarak bilinirler ve mezhepçiliğin yıpratıcı ifadesidirler. Katolik yerleşim bölgesinde 30’lu yaşlarında bir adam aceleyle arabadan iner, karısı doğum yapmak üzeredir. “Sana iki satır veriyorum” diyor. Duvarlara artık gerek yok, ilerlemeliyiz. Ama belki komşum farklı düşünüyor.

Bir polis memurunun 1992'de Belfast'ta bir arabaya yerleştirilen bombanın kalıntılarını incelediği, İrlanda'daki kurşun yıllarından yinelenen bir görüntü

Bir polis memurunun 1992’de Belfast’ta bir arabaya yerleştirilen bombanın kalıntılarını incelediği, İrlanda’daki kurşun yıllarından yinelenen bir görüntü

AFP

Yabani otları kökünden söken yetmişlik bir kişinin bahçesini de demir bir çit çevreliyor. Röportaj istemiyor ama konuşmayı seviyor. Ona göre Hayırlı Cuma Anlaşması, IRA’nın İngiliz Ordusu ile savaşının sonuydu. “800 yıldır böyleyiz” diyor. Ve önümüzdeki beş yıl içinde duvarların yıkılacağını düşünmüyor. İyimser dönem daha sonra on yıla, yirmi yıla uzatılır. Sonunda vurulmayacaklar çünkü “(yüzleşmenin) tekrar ne zaman başlayacağını asla bilemezsiniz.” Oğullarından biri Protestan bir kadınla evli ve entegre okulların destekçisi. İttihatçıların Cumhuriyetçilerin ilerleyişini kabul etmek istemediğine inanıyor.

Tabyadan ayrılmalı, birkaç metre yürümeli, yeni duvar labirentine girmelisin. Yetmiş yaşında bir Protestan evinin önünde sigara içiyor. “Hayırlı Cuma Anlaşması bizim için işe yaramadı” diyor. 12 numaralı kapıyı aramanızı tavsiye ediyor çünkü orada oturan kadın bu işleri biliyor. 12’de sadece bir köpek havlıyor.

Duvarlı başka bir sokak. 26 yaşındaki Jessica ve iki küçük çocuğu: “O kadar çok nesildir var ki, insanlar başka bir şey bilmiyor. Neyin iyi neyin kötü olduğunu düşünecek özgür bir vicdanları yok. Ben sizin Protestan diyeceğiniz kişiyim ve bu çocukların babası bir Katolik. Buradakiler bilselerdi, belki bizi kabul etmezlerdi çünkü… aptal oldukları için.’

«Mutlu insanlar görüyorsanız, ten renginin ne önemi var, Protestan veya Katolik. Birisi iyi bir insansa, ne fark eder. Beni anlıyor musun? Çok Protestan bir ailede İngiliz olarak büyüdüm. Ben kara koyunum. Ama insanların benim gibi düşünmemesi beni şaşırtıyor. Hayırlı Cuma Anlaşması? Bu konuda pek bir şey bilmiyorum” dedi.