Claudia Sheinbaum Meksika'nın ilk kadın başkanı oldu

Sessiz Bekçi

New member
3 Haziran 2024 Pazartesi 07:19

| 10:17 güncellendi

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Giriş yapmak

• Bağlantıyı kopyala

• Naber

• Facebook

• X

• LinkedIn

• Telgraf

Meksika'da tarihte ilk kez bir kadın başkanlık koltuğuna oturacak. Ulusal Seçim Enstitüsü'nün (INE) hızlı sayımı, kazananı Ulusal Yenilenme Hareketi'nin (Morena) adayı Claudia Sheinbaum'un %59,5 oy alarak kazandığını gösteriyor ve onu PRI ile koalisyonun adayı Xóchitl Gálvez takip ediyor. %27,6 ile PAN ve PRD ve %10 ile Movimiento Ciudadano'dan Jorge Álvarez Máynez. Chiapas, Puebla ve Tabasco gibi eyaletlerde sol parti kazanırken Guanajuato, Jalisco ve Yucatán'da merkez sağ grup kazandı. Bu ilk rakamlar, iktidar partisinin oyların %57,8'ini, Gálvez'in %29,1'ini ve Álvarez'in (ortada) %11,4'ünü alacağı ana çıkış anketleriyle aynı doğrultuda.

Sol partinin zaferi ülkenin en önemli bölgesi olan Mexico City'de de netleşecekti. Orada, ilk tahminlere göre Morenocu Clara Brugada, muhalefetteki Santiago Taboada'nın önünde zafer kazanacaktı.

Seçim bölgelerinde en az iki ölümün yaşandığı ve seçim bölgelerinde siber saldırıya işaret eden çeşitli söylentilerin olduğu bu seçimlerde, yarıştaki iki ana parti hemen kendilerini kazanan ilan etmeye başladı. Oyların sayılmasından sorumlu Ulusal Seçim Enstitüsü (INE). Danışmanı Mauricio Huesca bunu yerel medyaya doğruladı ve şunları kabul etti: “Kurumsal sayfada bir dizi saldırı alıyoruz; değerleri geri yüklemek ve bu saldırının nereden geldiğinin analizini yapmak için bu sayfayı silmek zorunda kaldık. itibaren. “.

Hızlı sayım verilerinin gece yarısı açıklanmasıyla ilk şüpheler ortadan kalktı ve bu sırada Claudia Sheinbaum vatandaşlara seslendi. Katılıma teşekkür etmeden hemen önce, “Cumhurbaşkanlığı ile aradaki fark 30 puanın üzerindedir ve en düşük sıralamayı dikkate aldığımızda bile Temsilciler Meclisi'nde ve büyük ihtimalle Senatörler Meclisi'nde nitelikli çoğunluğu kazandık” dedi. Meksikalılara ve rakiplerinin kısa bir süre önce yenilgiyi kabul etmek için onu aradığını doğrulamak için.

“Meksika halkına tarihimizin bu şekilde tanınması, sonuçlar, inanç ve irade için, ama hepsinden önemlisi ulusal projemizin halk tarafından tanınması için teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda minnettarım çünkü Cumhuriyetin 200 yılında ilk kez Meksika'nın ilk kadın başkanı olacağım” dedi ve kuruluşundan bu yana “çoğul, çeşitli ve demokratik bir Meksika tasarladığımızı” vurguladı.

Toplumsal değişime olan bağlılığıyla öne çıkan bir kariyere sahip olan ülkenin yeni başkanı, Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nde (UNAM) enerji ve iklim değişikliği konusunda uzmanlaşmış Çevre Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Kısa süre sonra sürdürülebilir kalkınmanın ve çevresel adaletin yorulmak bilmez bir savunucusu olarak öne çıktı. Okurken siyasi kariyeri UNAM'daki öğrenci hareketlerine katılımıyla şekillenmeye başladı; buradaki liderliği ve kitleleri sosyal ve çevresel amaçlar etrafında harekete geçirme becerisiyle öne çıktı.

“Daha adil ve müreffeh”

«Bizim görevimiz, ayrım gözetmeksizin her Meksikalıyla ilgilenmek ve her zaman da öyle olacaktır. Birçoğu projemize tam olarak katılmasa da, daha adil ve daha müreffeh bir Meksika inşa etmeye devam etmek için barış ve uyum içinde yürümek zorunda kalacağız” diye söz verdi. Şiddet ve yolsuzluğun hakim olduğu bir ülkede, 2018'de %47 oyla Mexico City hükümetinin başına seçilen ilk kadın olan ve ilerici solun ve toplumsal dönüşümün davalarını savunan Claudia Sheinbaun, liderlik etmeye kendini adamıştır. yolsuzluk veya cezasızlıktan uzak “dürüst” bir Yönetici. “Bu, cumhuriyetçi kemer sıkma politikasına, disipline ve Meksika Bankası'nın özerkliğine sahip bir Hükümet olacak.”

Ülke dışından da Morena'nın zaferini garantileyen birçok kişi var. Örneğin Arjantin'in eski başkanları Alberto Fernández ve Cristina Fernández de Kirchner, Mexico City'nin eski belediye başkanı Claudia Sheinbaum'u sosyal ağlar aracılığıyla tebrik etti. Bolivya'nın eski başkanı Evo Morales ve hatta Kosta Rika Hükümeti de aynısını yaptı. Sheinbaum'un zaferini İspanya'dan ilk kutlayanlardan biri eski Eşitlik Bakanı Irene Montero oldu.

Xóchitl Gálvez, hızlı sayım açıklandıktan kısa bir süre sonra yenilgisini açıkça kabul etti. «Bu trend geri döndürülemez. Ben bir demokratım. Bunu bu şekilde gösterdim. Trendlerin benim lehime olmadığının farkındayım ve bunun değişebileceğini gösteren hiçbir bilgi yok. Merkez sağ koalisyon adayı, kendisini tebrik etmek için rakibini aradığını itiraf etti: “Sheinbaum'u aradım ve ona çok fazla acı ve şiddetin olduğu bir Meksika gördüğümü söyledim. Meksika'yı seviyorum. “Hükümetiniz başarılı olursa, ülkenin de iyi olacağını biliyorum.”

Yeni Yöneticiyi şu şekilde uyarmadan önce şöyle devam etti: “Ülkemizin ilk kadın cumhurbaşkanına sahip olması tarihi bir dönüm noktasıdır, ancak tanınmanın sonuç alınmasına yönelik sağlam bir talep ve Anayasaya saygı ile birlikte geldiğini vurgulamak isterim.” biz zirveye çıkacağız.” “Cumhuriyeti ve demokrasiyi savunmak için dışarı çıkmamız gerektiği kadar susalım.”

Yurttaş Hareketi partisinin adayı Jorge Álvarez Máynez de seçmenleriyle konuştu ve sol adayın zaferini takdir etti. Ayrıca antrenmanlarının sonuçlarını da kutladı. “Oy sayısını ikiye katlayan, 2021 yılına kadar en büyüğü olan ve birçok yerel zaferle inşa edilen bu hareketin kuruluşundan bu yana en önemli tarihi sonucunu elde ettik” diye övgüde bulundu.

Yorum

Hata bildir